Categorieën
advies

Bouwkundig advies nodig

Voordat je een huis gaat kopen is het verstandig om bouwkundig advies in te winnen en een bouwkeurige keuring uit laat voeren. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan nadat je een huis hebt gekocht, bijvoorbeeld doordat blijkt dat de leidingen lekken en de kozijnen rot zijn. Dit is een extreem voorbeeld, maar het is niet onmogelijk dat dit gebeurt. Door bouwkundig advies in te schakelen kun je verborgen gebreken tijdig ontdekken.

Bouwkundige keuring

Een bouwinspecteur is in dienst bij een bouwkundig adviesbureau. De inspecteur geeft je meer duidelijkheid over de bouwtechnische staat van de woning en voorkomt dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan. De bouwkundige keuring staat ook wel bekend als een bouwtechnische keuring, omdat de bouwtechnische staat van de woning wordt gecontroleerd. De inspecteur komt langs in jouw potentiële nieuwe woning en checkt deze op allerlei punten. Hiervoor maakt de bouwinspecteur gebruik van verschillende gereedschappen en apparatuur, waardoor hij geen beschadigingen aanbrengt omdat hij bijvoorbeeld in de vloer moet kijken. De inspecteur stelt een bouwkundig rapport op dat inzicht geeft in achterstallig onderhoud van gevels, daken en schilderwerk.

Bouwkundig advies

Kosten bouwkundige keuring

De uitgebreide inspectie kost gemiddeld tussen de €300,- en €500,-. Wat het je precies kost hangt onder andere af van de inspecteur en de grootte van de woning. Je kunt de kosten trouwens aftrekken van het belastbare inkomen als je het huis koopt, wat fiscaal voordeel oplevert. De keuring is niet altijd vrijblijvend. In sommige gevallen kan de hypotheekverstrekker vereisen dat je een bouwtechnische keuring uit laat voeren voordat je hypotheek wordt verstrekt. Dit is het geval als uit taxatie blijkt dat het achterstallig onderhoud 10% of meer van de woningwaarde betreft. Ook kan het zijn dat de taxateur zelf een bouwkundige keuring adviseert.

Wanneer bouwkundige keuring?

Bouwkundig advies schakel je voornamelijk in als je een ouder huis koopt, want hier zijn vaak meer gebreken aan. Een huis is in dit geval al ouder wanneer het voor 1990 gebouwd is. Bij een karakteristieke jaren ’30 woning valt het dus zeker aan te raden om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Ook bij een jongeren woning is het vaak slim om een onafhankelijke inspecteur in te schakelen. Zo weet je namelijk precies wat je koopt en op welke onderhoudskosten je kunt rekenen op de korte tot middellange termijn. Je kunt de keuring laten doen voor of nadat je een bod uitbrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *